۱۳۹۶ شهریور ۲۴, جمعه

درسی که نادرشاه افشاربه روحانیون داد ..

از کتاب : زندگینامه نادرشاه افشار نوشته جونز
آخرین پادشاه صفویه هنگام تهاجم افغانها وقتی کشور را از دست رفته میدید، علمای اسلام را جمع و از آنان راه حل میخواهد
روحانیون نیز با حیرت از اینکه چگونه این نابخردان کافر جسارت دست درازی به ملک صاحب الزمان را داشته اند، به سلطان اطمینان دادند با استعانت از خداوند و استغاثه از حضرت ولی عصر آنان را ناکام خواهند گذاشت سپس ضمن برپایی مجالس دعا و روضه و نیز دلی از عزاء در آوردن ،دستور طبخ آش نذری مخصوصی را نیز صادر فرمودند! اما چیزی نگذشت که، افغان ها به دروازه های اصفهان رسیده اند
آش پخته شد، اما پیش از توزیع آن، لشکریان افغان وارد کاخ شده و سلطان را دستگیر و آش نذری را هم میان سربازان خود توزیع نمودند..!8 سال سیاه بخاطر این جهل و حماقت ها بر این مردم و سرزمین گذشت...تا هنگامی که نادر شاه برخاست و افغان ها را از ایران بیرون راند . او در اولین اقدام دستور داد تا همه آخوندهای کشور را در پایتخت گرد آوردند.سپس رو به نمایندگان آنها کرد و پرسید:کار شما سیصد هزار نفر در این مملکت چیست؟!
مرجع و بزرگشان پیش آمده و گفت: قربانت گردم؛ این ها لشکر دعا و استغاثه به دامان خداوند باری تعالی هستند!بطور مثال هنگامی که دلاور مردان شما به جنگ می روند، اینان با دعا پیروزی شان را تضمین می کنند.نادر شاه فریاد زداحمق ها
وقتی اشرف افغان با 30/000 نفر اصفهان را فتح کرد، شما 300/000 نفر اگر بجای دعا در مقابل او ایستادگی کرده بودید این روزهای سیاه بر ما نمیرفت!
سپس همه آنان را با وسائل و تجهیزات کشاورزی روانه زمین های اطراف شهرهایشان کرده و به کشاورزی وا داشت..



۱۳۹۶ شهریور ۲۰, دوشنبه

وضعیت بحرانی نشست زمین در تخت جمشید






از چندی پیش شکاف هایی در زمین های مجاور تخت جمشید و دشت مرودشت مشاهده شده که نگرانی های کار شناسان را در خصوص خطرات احتمالی آن در پی داشت.
طی این مدت فرونشست هایی نیز در اراضی مشاهده شده و محققان را برآن داشت در این خصوص شروع به تحقیق کنند.
در این رابطه فرضیه های مختلفی در خصوص دلایل وقوع این پدیده ها وجود دارد که برداشت بی رویه آب کشاورزی از سفره های زیرزمینی ازجمله دلایل فرونشست ها و شکاف زمین مطرح شده است.
نشست زمین تخت جمشید
 اما اکنون کار شناسان این پدیده ها را بحرانی تر می بینند و سازمان زمین شناسی نیز در این خصوص اقدام به تحقیقات تخصصی کرده است.
مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید در خصوص آخرین وضعیت فرونشست زمین در تخت جمشید به خبرنگار مهر گفت:در حال حاضر فرونشست زمین در اطراف مجموعه جهانی تخت جمشید، نقش رستم و برخی از روستاهای دشت مرودشت در وضعیت بحرانی قرارگرفته است.
 پدیده فرونشست ناشی از وقوع خشکسالی های پی درپی و برداشت بی رویه از منابع آب زیرزمینی است
مسعود رضایی منفرد بابیان اینکه طی چند سال گذشته فرونشست زمین در اکثر نقاط ایران ازجمله دشت مرودشت به وجود آمده، بیان کرد:این پدیده ناشی از وقوع خشکسالی های پی درپی و برداشت بی رویه از منابع آب زیرزمینی است و متأسفانه شدت این بحران به حدی است که علاوه بر آسیب به طبیعت منطقه ممکن است به زیرساخت ها و تأسیسات زیربنایی فارس نیز آسیب برساند.
وی گفت:هنوز مطالعات دقیقی در خصوص فرونشست در این محدوده صورت نگرفته تا علت اصلی مشخص و راهکارهای لازم ارائه شود.
مسعود رضایی منفرد با اشاره به اینکه در صورت ادامه روند بهره برداری بی رویه از آب های زیرزمینی ضررهای زیست محیطی و طبیعی فراوانی دارد، افزود:بحران کم آبی و خشکسالی در استان فارس به ویژه برخی از مناطق مانند دشت مرودشت موضوع مهمی در استان است که همه دستگاه ها باید برای مدیریت و رفع این بحران همکاری بیشتری داشته باشند.
رضایی منفرد بیان کرد:رسالت اصلی ما در مجموعه میراث جهانی تخت جمشید فرهنگ سازی است و سایر دستگاه های مربوطه ازجمله آب و جهاد کشاورزی باید اقداماتی در زمینه های مختلف ازجمله تغییر الگوی کشت، کنتور گذاری، عدم کاشت برنج در منطقه و پرداخت هزینه های کشت به کشاورزان را انجام دهند.
وی گفت:این فرو چاله ها می تواند برای مجموعه جهانی تخت جمشید، نقش رستم و برخی روستاهای مجاور این یادمان های تاریخی داشته باشد ازاین رو باید هرچه سریع تر تدابیر لازم اتخاذ شود.
مدیر داخلی مجموعه جهانی تخت جمشید نیز در این خصوص به خبرنگار مهر گفت:از حدود سال 87 پدیده فرونشست زمین های اطراف مجموعه جهانی تخت جمشید و نقش رستم دیده شد.
شهرام رهبر با اشاره به ترک های اطراف و حریم این دو مجموعه گفت:در حال حاضر این ترک ها گسترش پیدا کرد و با بررسی های کار شناسان زمین شناسی مشخص شد به سمت روستاهای اطراف ازجمله روستای «شول» عمق ترک ها بیشتر و دهانه ترک ها باز تر است.
رهبر در خصوص نتایج تحقیقات بیان کرد:پس از تحقیقات بخش آب شناسی دانشگاه شیراز مشخص شد ایجاد این ترک ها، براثر برداشت آب از زمین های اطراف مجموعه تخت جمشید و دشت تخت جمشید برای کشاورزی است که این پدیده درجاهای دیگر کشور نیز ممکن است وجود داشته باشد.
رهبر عنوان کرد:کار شناسان زمین شناسی بر این باور هستند که علت وجود این موضوع برداشت بی رویه آب از منابع زیرزمینی است، درحالی که درگذشته عمق چاه ها در این منطقه شش متر بوده اما هم اکنون عمق چاه های این منطقه به 290 متر رسیده است.
رهبر بابیان اینکه هم اکنون کارهایی پژوهشی در این زمینه در دشت تخت جمشید در حال انجام است اضافه کرد:مسئولان استان و کشور نسبت به این موضوع حساس و آگاه هستند که امیدواریم راهکار ها برای مدیریت بحران فرونشست زمین در این منطقه با جدیت دنبال شود.
رئیس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی منطقه جنوب (مرکز شیراز) از فعالیت این سازمان در محدوده تخت جمشید خبرداد و به خبرنگار مهر گفت:در حال حاضر کار ساخت ایستگاه در دشت مرودشت به اتمام رسیده وGPS نیز در این محدوده نصب شده است.
طهمورث یوسفی با اشاره به اینکه دو فرکانس دقیق در این محدوده پایش شده، بیان کرد:مرحله دوم که بررسی وضعیت میزان فرونشست در این محدوده است نیز آغازشده است
وی ادامه داد:در مرحله اول تحقیقات این سازمان تصاویری در خصوص تعیین وضعیت شکاف و فرونشست شمال دشت مرودشت در محدوده تخت جمشید به دست آمده است.
رئیس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی منطقه جنوب (مرکز شیراز) به گوشه ای از تحقیقات اشاره کرد و گفت:به عنوان نمونه بررسی می شود که آیا گسل در ایجاد این ترک ها نقش داشته یا برداشت های بی رویه بوده است.
یوسفی افزوده:اگر چنانچه با به دست آمدن داده ها مشخص شد که برداشت بی رویه در ایجاد این پدیده تأثیرگذار بوده، اما نسبت به مشخص کردن درجه، عمق و گسترش آن کارهای مطالعاتی انجام می شود.
وی با اشاره به شکاف های سراسری شمال دامنه کوه رحمت (تخت جمشید) اظهار داشت:این وضعیت نگران کننده است به همین دلیل باید هرچه سریع تر اقدامات لازم انجام شود.